Hallinnanjakosopimus voi olla lähes mitä vain, etenkin kun asiat menevät suunnitellusti ja hyvässä hengessä. Aina ei mene.
Hallinnanjakosopimus lienee sopimus, joka toisinaan unohdetaan tyystin aina siihen asti kun syntyy erimielisyyksiä tai näkemyseroja. Kun kiinteistö omistetaan yhteisesti naapureiden kanssa, on syytä varmistua siitä, että kiinteistön hallintaan ja muihin oikeuksiin liittyvistä asioista sovitaan riittävän hyvin ja täsmällisesti. Valitettavan usein näkee hallinnanjakosopimuksia, joiden tekemiseen ei ole käytetty liioin osaamista saati aikaa. Hallinnanjakosopimuksia on uusia ja vanhoja, hyvin ja huonoja. Rekisteröidä (ko. "kirjata") ne on voitu vasta vuoden 1997 jälkeen. Tällä on pyritty siihen, että hallinnanjakosopimus sitoisi myös tulevia omistajia. Mikäli hallinanjakoyksikön uusi omistaja ei tule sidotuksi tehtyyn hallinnanjakosopimukseen, on tilanne hyvin ongelmallinen. Itse sopimuksen sisältö on syytä tehdä tarkasti ja huomioiden tulevat tilanteet. Hallinnanjakosopimuksessa tulee huomioida iso joukko asioita; esimerkiksi rakennuslupaa ja sen hakemista koskevat asiat. Koska kiinteistö omistetaan yhteisesti, rakennuslupaakin haetaan ns. yhteisomistajana. Mitä tapahtuu jos yksi osaomistaja (ko. hallinnanjakotontin omistaja) ei suostu hakemaan rakennuslupaa. Voidaanko rakennuslupa myöntää vaikka kaikki omistajat eivät lupaa hae? Pääsääntöisesti rakennuslupaa hakee kiinteistön omistaja(t). Ei yksi, vaan kaikki.
Hämmentävän usein hallinnanjakosopimus on niin epäselvästi tehty, että se on jopa estänyt rakennusluvan hakemisen sen jälkeen kun yksi ns. halliannanjakosopimustontin omistaja on kieltäytynyt hakemusta rakennuslupaa naapurille. On olemassa tapauksissa, joissa jopa myyjänä ollut tapaus on sittemmin estänyt tontin ostanutta hakemusta rakennuslupaa. Olipa kyseessä mikä tahansa määräosin omistettu kiinteistö, jolle on tarkoitus rakentaa useampi talo, suosittelen vilpittömästi tekemään kunnon hallinnanjakosopimuksen. Sopimuksen, jolla turvataan jokaisen määräosan omistajan oikeudet ja velvolisuudet mahdollisimman tarkoitin. Kirjoitti Hans Kivimäki
Kommentare